Pántológépek és a pántszalagok fajtái

A csomagolástechnika elengedhetetlen eszközei az ember munkájának eredményességét segítő gépek - mint például a csomagok biztonságos rögzítéséért felelős pántológép.

A csomagok szállításakor a benne található áruk biztonsága és megfelelő védelme mind a szolgáltató, mind pedig a megrendelő számára elsődleges fontosságú. Abban az esetben, ha a megrendelt termék sérülten ér célba, akkor a negatív vásárlói élmény mellett, egy beszédes vélemény alakul ki a fogyasztóban a küldő, valamint a szállítmányozó vállalatról egyaránt. 

Hogyan biztosítsa a csomagok épségét a rakodás és kiszállítás alatt? Hogyan segíthetik munkáját a megfelelően kiválasztott pántszalagok és a pántológép? Olvasson tovább és tudjon meg többet!

A pántológép használatának szükségessége

A térkitöltő anyagokkal kibélelt és ragasztószalaggal rögzített csomagok esetében is feltétlen szükséges a mechanikus vagy automata pántológép, valamint a pántszalag alkalmazása, hiszen segítségével kiemelkedő stabilitás érhető el. Így a kamion rakterében történő pakolás, valamint szállítás során sem fognak felborulni a dobozok és elkerülhetővé válik, hogy sérüljön annak tartalma. 

Mikor érdemes alkalmazni a pántológépet?

A pántolásra nemcsak abban az esetben van szükség, ha a csomag nagy kiterjedésű és súlyosabb, hanem több, kisebb csomag esetében is érdemes alkalmazni. Az erőteljes pántszalagnak köszönhetően a szállítmány nem mozdul el még akkor sem, ha nagyobb külső hatásnak van kitéve – mint a szállítás alkalmával történő kisebb közúti balesetek, erőteljes fékezések, vagy a kátyúkkal tűzdelt utak sem. 

A pántolás sikeres kivitelezése

A pántolás megtörténhet raklapon, de akár anélkül is elegendő stabilitást biztosít. A legfontosabb, hogy több doboz pántolása esetében meg kell bizonyosodni arról, hogy a csomagok tökéletesen illeszkednek és szorosan állnak egymáson. Ez azért is szükséges, mert abban az esetben, ha a pántszalag alkalmazásával kerülnek összehúzásra a csomagok, a tartalmuk könnyebben sérülhet. 

A pántszalag alkalmazása mellett érdemes élvédőket is felhasználni, melyek a doboz széleinek merevítésére szolgálnak. Ennek a csomagolástechnikai eszköznek köszönhetően a pántszalag húzó ereje egyenletesen eloszlik – így nem kell attól tartani, hogy valahol feszesebb, valahol pedig lazább marad.

A pántológépek típusai

A pántológépeknek több típusa ismert. Mindenekelőtt érdemes megkülönböztetni a kézi-, a félautomata- és automata pántológépeket. Kisebb méretű, valamint kevesebb csomagok esetében elegendő a kézi szerkezet alkalmazása, míg több csomag esetében a munkafolyamat felgyorsítása és leegyszerűsítése érdekében a félautomata, vagy az automata pántológép használata javasolt. 

A mechanikus pántológép

Kézi pántológépek beszerzése költséghatékony, használata mobilis, ám nagyobb mennyiségű csomag pántolása embert próbáló feladat lehet. Így utóbbi esetben a mechanikus helyett érdemes a vezetékes vagy akkumulátoros, esetleg a továbbiakban bemutatott automata szerkezetet választani. Mechanikus pántológépek esetében a feszítés kézi erővel történik, melyben az akkumulátoros vagy vezetékes változat rásegítést biztosít.

A félautomata és automata pántológép

A félautomata pántológép egy asztal nagyságú, keret nélküli szerkezet, amely a csomagok gyors és egyszerű pántolására alkalmas. Laza és feszes rögzítésre is képes. Robosztus mérete ellenére görgős lábainak köszönhetően problémamentesen mozgatható egyik helyről a másikra. Félautomata, hiszen a folyamatok emberi segítséget igényelnek - a pántolószalagot kézzel szükséges bevezetni a zárószerkezetbe, majd a pántszalagot is át kell vezetni a doboz fölött, hogy a gép érzékelje és elvégezze rajta a pántolást.

Az automata pántológép esetében a munka javát a gép végzi, amely szintén asztal magasságú, keretes szerkezettel rendelkező gépezet. A szerkezetbe helyezve a csomagot, a gép az előre meghatározott erő segítségével megfeszíti a pántszalagot, majd végeit dörzshegesztéses módszerrel rögzíti.

A pántszalag típusai

Különböző pántszalag rögzítésére különböző pántológépre van szükség, így a gép és a szalagok megvásárlása előtt érdemes megismerni azok felhasználásának módjait és területeit. A pántolás esetében a csomag méretétől függetlenül minden oldalán két-két átdobással szükséges dolgozni annak érdekében, hogy a csomagolás merev maradjon külső környezeti hatások ellenére is.

A PP pántszalagok

A PP pántszalagok mind mechanikus, mind fél-, és automata pántológépekhez egyaránt alkalmasak. Kiemelkedő minőséggel rendelkezik, így a kisebb-nagyobb mérettel és súllyal rendelkező rakományok biztonságos és stabil rögzítésénél is megállja a helyét. Csat nélkül is tart, gyors és hatékony rögzítésre alkalmas. Rugalmasságának köszönhetően pedig ellenáll az időjárás viszontagságainak. 

A PET pántszalagok

A PET pántszalagok könnyen felismerhetők megkülönböztetésül szolgáló zöld színükről. Rendkívül stabil rögzítésre képesek, így akár nagyobb tömegű áruk, nehezebb rakományok pántolására is alkalmasak. Prégelt és nem prégelt kiszerelésben is kapható. Leginkább automata pántológéppel történik rögzítésük.

A PES pántszalagok

A PES pántszalagok egyediségét az a tulajdonságuk adja, hogy utólag is feszíthetők. Szőtt kivitelezése egyszerre kiemelkedően rugalmas és tartós. Anyaga könnyű és puha, ám a látszat ellenére nehezebb csomagok rögzítésére is alkalmas. 

Ellenáll a külső hatásoknak, ráadásul nem hagy rozsdafoltot maga után. Rugalmas anyag, ami újrafeszítést követően sem veszít feszességéből. Szőtt anyaga ellenáll az időjárás viszontagságainak és még az UV sugárzással szemben is strapabíró. Használata könnyű és kényelmes, nem balesetveszélyes. 

A PP és a PET szalagokhoz kézi mechanikus és akkumulátoros, valamint asztali és keretes pántológépek egyaránt alkalmazható. A PES szalaghoz elsősorban kézi feszítőre van szüksége, amellyel gyorsan és kis energiabefektetéssel pántolható a szőtt szalag. 


Nézzen körül kínálatunkban és találja meg a vállalkozása számára legoptimálisabb pántológépet, valamint a hozzá illő pántszalagot. Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

További kérdések felmerülése esetén keressen bennünket bármely hétköznap 08-16.00 között az alábbi elérhetőségeink valamelyikén vagy az Önhöz legközelebb eső kirendeltségünkön!

Budapest, központi iroda, Ügyfélszolgálat

Tel.: 06-1/459-5080

E-mail: ajanlat@remenyi.hu


Pénzügy

Tel.: 06-1/459-5085

E-mail: szamlazas@remenyi.hu


Budapest szaküzlet

Tel.: 06-1/323-0831

E-mail: bolt@remenyi.hu


Megrendelés

Tel.: 06-1/459-5084

E-mail: megrendeles@remenyi.hu


Budapest, raktárbázis

Tel.: 06-20/214-9638

E-mail: raktar@remenyi.hu, megrendeles@remenyi.hu


Szervíz

Tel.: 06-20/214-6443

E-mail: service@remenyi.hu




Kattintson ide, és ismerje meg vidéki telephelyeink elérhetőségeit!